Hızlı Kilo Vermenin Yolları Nelerdir?

- 00:20
Hızlı kilo vermek için şok diyet yapanlar sadece vücutlarından su ve kas dokusu kaybı yaşar. Yağ dokusu 3 günlük kısa diyetlerle yakılamıyor. Şok diyetlerle verilen kilolar bir süre sonra geri alınabileceğinin göz önünde bulundurulması gerekir. Sağlıklı kilo vermenin yolu ise düzenli beslenme ve spordan geçiyor. Kalorisi düşük diyetler yerine besleyici besinleri seçerek ve düzenli egzersiz yaparak kısa sürede kilo vermeyi başarabilirsiniz.

Hızlı Kilo Vermek İçin Beslenme Düzeni

Karbonhidrat

Makarna, pirinç, ekmek, patates gibi nişastalı yiyeceklerin karbonhidrat seviyesi de yüksektir. Bu besinlerden çok sık tüketiyorsanız kilo vermek yerine kilo almaya devam edersiniz. Tüm karbonhidratlı besinler kilo aldırır, sağlıksızdır diyemeyiz. Doğal ve rafine karbonhidratlar diye 2'ye ayrılmaktadır.

Rafine: Beyaz ekmek, beyaz pirinç.
Doğal: Mercimek, kuru fasulye, çavdar, kepekli ekmek

Doğal karbonhidratlar yavaş sindirilir ve lif oranı fazladır. Kan şekerini yavaş yavaş yükseltir. Rafine karbonhidratların ise lif oranı ve besleyicilik özelliği daha azdır. Kilo vermek için doğal karbonhidrat içeren yiyeceklere öncelik vermelisiniz.

Protein

Protein bakımından zengin gıdalarla beslenmek karbonhidratlı besinlerle beslenmekten daha faydalıdır. Kilo vermenin yollarının en temel noktası protein içeren besinlere daha çok sofralarda bulundurmaktır.

Gün boyu tokluk sürenizi uzatarak daha az yemek yemenizi sağlar. Yani günlük fazla kalori alımını engeller.

Diyetlere protein içeren besinleri eklemenin ikinci faydası ise metabolizmayı hızlandırmasıdır. Aynı zamanda daha hızlı yağ yakılmasını sağlar. Bu sebeple karbonhidrat diyeti yerine protein diyeti yapmak daha akıllıca bir tercih olacaktır. (1)

Yağ

Zayıflamak isteyenlerin en uzak durmak istediği besin kaynağı yağdır. Yağı tamamen ortadan kaldırmak diyetlerin yarı da kalmasına neden olduğunu biliyor muydunuz? Halsizlik ve mide sorunları oluştuğundan yağı tamamen ortadan kaldırmak sağlıklı değildir.

Zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz yağı, balık yağı sağlıklı yağlardan tüketin. Margarin ve benzeri yağlardan uzak durun.

Ara öğün olarak 8-9 fındık, 2-3 ceviz ve haftada 2 kez balık yiyerek vücudunuzun yağ ihtiyacını karşılayın.

Kilo Vermek İçin Kaç Kalori Almalıyım?

Kilo vermenin matematiği yediklerinizin kalorisi harcadığınız kaloriden az olmasıdır. Kilonuzu korumak istiyorsanız yediğiniz günlük kalori miktarı ile harcadığınız kalori miktarının aynı olması gerekir.

'Kalori ihtiyacı hesaplama' yoluyla kilo vermek için almanız gereken kaloriyi bulabilirsiniz. Egzersiz ve yaşam şartları harcanılan kalori miktarını değiştirebilir. Yemeklerdeki kalori miktarını azaltarak ve düzenli egzersiz yapmak hızlı kilo vermek için idealdir.

Kilo vermek için geçerli günlük ideal kalori ihtiyacı 1200-1500 kaloridir. Sağlıklı yetişkin bireyler için geçerlidir. Hızlı kilo vermek için ise 1000 kalorinin altında olan diyetlere bakılabilir.

Şimdi küçük bir hesap yapalım. Vücudunuzdaki yarım kilo yakmak için harcamanız gereken kalori miktarı 3600'dür. Kalori hesabı yaparak 1 hafta boyunca günde 600 kalori az tüketildiğini düşünürsek; 7*600=4200 haftada yarım kilodan biraz fazlasını verebilirsiniz.

Bu hesap hızlı kilo vermek için değil sağlıklı kilo vermek içindir. Hızlı kilo vermek içinse kalorisi daha az diyetlere bakabilirsiniz. Bu şekilde beslenme yağdan değil kastan veya sudan olacaktır.

hızlı kilo nasıl verilir

Hızlı Kilo Vermek İçin Düzenli Egzersiz

Hızlı kilo vermeye iyi bir başlangıç yapmak için günlük 45 dakika, 1 hafta sonra 1 saat yürüyüş ile işe başlayın. Aletli egzersizlere birden yüklenmek farklı bedensel sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle yürüyüş hafif ama etkili bir spordur. Form tuttuktan sonra farklı zayıflama hareketleri yapabilirsiniz.

Örneğin; 65 kilo olan bir kişinin günde 1 saat haftada 5 gün yürüyüş yaparsa günlük en az 400 kalori harcamış olur. Aylık 400*20= 8000 kalori harcamış olur. Sadece haftada 5 gün yürüyüşe zaman ayırırsanız ayda 2 kilodan fazla zayıflarsınız.

 Bir önceki "Evde Detoks İçecekler" başlıklı yazımızda 'detoks, detoks diyeti, detoks hazırlama' hakkında bilgiler verildi.