Diyet Yapanlar İçin İftar ve Sahur

- 22:00
Oruç saatlerinin 17 saatini bulduğu bu günlerde, açlığın tavan yaptığı zamanlarda biz kadınların tek bir derdi vardır. O da ‘iftara hangi yemeği pişirsem?’ Bu düşüncenizi biraz olsun azaltacak hafif tarifleri, pratik, lezzetli ve hafif kalorili diyet yemekleri paylaşacağım bugün sizlerle. Diyet yapanlar için de çok lezzetli iftar ve sahur önerilerini sizlerle paylaşacağım.
Sizin de bildiğiniz gibi uzun süre aç kalmanın ardından çok fazla yemek yemek kalp rahatsızlıklarına, sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Ramazan ayı kendimize çeki düzen verme ayı diye düşünebilirsiniz. Her anlamda olduğu gibi beslenmemize de bir düzen getirmeliyiz.

İftara yemek yapma zamanı gelince bir telaş alır mutfağı. Tatlı telaşlar içinde lezzetli tarifler ramazan sofralarını donatır. İftar menümüze ilk olarak çorbadan başlamalıyız.

Çorba ile Başlayın

Orucunuzu su veya hurma ile açtıktan sonra küçük bir kase çorba içmek, ana yemeğe geçmeden 5-10 dakika beklemek ve sonra devam etmek en sağlıklısıdır. Beynimize tokluk mesajı yemek yedikten 15 – 20 dakika sonra ulaşmaktadır. Bu püf noktasını uygulayarak fazla kalori alımının önüne geçebilirsiniz. Çorba aynı zamanda boş mide için en ideal besindir. Aniden yenilen ağır besinler kilo alımına, mide ve kalp sorunlarına yol açabilir. Diğer yiyecekler gibi çorba da yavaş yavaş tüketilmelidir.

İftar için diyet çorba tarifi önerisi;
Ramazanda beslenme

İftar Sofranızı Renklendirin

Ramazan sofralarını hazırlayacağınız salatalarla renklendirin. Salataların hem doyurucu hem de hafif olması diyet yapanlar tarafından çokça tercih edilmesini sağlıyor. Amacınız hafif beslenerek doygunluk sağlamak olmalıdır. Yapacağınız salataların içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı atmayı unutmayın. Zeytinyağı hem doygunluk sağlayacaktır. Aynı zamanda zeytinyağı sindirimi kolaylaştırır.

İftar Tarifi Diyet Salata Önerisi;

İftarda Ana Yemek

İftarda ana yemek seçimi yaparken çok fazla yağlı olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Et ile yemek pişirirken ayrıca çok fazla yağ kullanmayın. Etin kendi yağı yemeği lezzetlendirecektir. Uzun süren orucun ardından yağlı yiyecekler mideyi rahatsız eder. Bu nedenle patates, biber, patlıcan gibi kızartma türü yemeklerden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın.

İftar tarifi, hem kolay hem de kalorisi çok az bir yemek;
Tatlılarınızı İftardan Sonra Tüketin

sahurda diyetİftardan sonra canınız tatlı çekiyorsa hemen tüketmeyin. 1-2 saat geçtikten sonra ramazan tatlılarından tüketmek daha sağlıklıdır. Ara öğün niyetine yiyebileceğiniz tatlıları hafif sütlü tatlılardan seçmenizi öneririm. Sütlü tatlıların kalorisi daha az ve hafiftir.
EN ÖNEMLİSİ SAHUR

Günün en önemli öğünü kahvaltı olduğu gibi Ramazan’ın da en önemli öğünü sahurdur. Gün içinde halsizleşme, konsantrasyon eksikliği, metabolizmanın yavaşlaması sonucunda kilo alma gibi sorunlar yaşamamak için sahuru önemsemeliyiz. Sahur yapılmadan tutulan oruç sonrası yapılan iftarlarda daha fazla yemek yeme eğilimi oluşur. İştah kontrolü daha zor yapılır. Ani ve fazla miktarda besin tüketimi kan şekerinin yükselmesine neden olur.